BARÁTI KÖR TORNABARAKONYÉRT ALAPÍTVÁNY
FŐLAP TEVÉKENYSÉGÜNK
TEVÉKENYSÉGÜNK:   2014.  ÉVBEN
2014. augusztus 2.
GÖMÖR-TORNAI NYÁR
IV. GÖMÖR-TORNAI NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ
TORNABARAKONY


Alapítványunk 2014. augusztus 2-án immár negyedik alkalommal rendezte meg a térség nagyszabású hagyományőrző rendezvényét, amelyen ismét  magas színvonalú program valósult meg.

Találkozó megvalósult programja itt >>>>

A program megnyitóján kopjafát avattunk, amit Vatány Gergely fafaragó készített; a kopjafa anyaga Erdélyből származik. A nap során 700-800 látogató fordult meg Tornabarakonyban, a rendezvény az eddigiek egyik legsikeresebbjének tekinthető. A meseszínház, a kézműves foglalkozások, a textilkiállítás és a hagyományőrző csoportok bemutatkozása vonzó program volt mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. Estére nemzetközivé vált a Kemencés-domb, mert egy busznyi egyiptomi fiatal érkezett hozzánk, akik az esti táncházba is beálltak. A vendégek jóízűen fogyasztották a ruszin gulyást, a pörköltet, a barakonyi kőttest és a palacsintát. Az egyiptomiak kedvéért húsmentes paprikás krumplit is főztünk.
Köszönjük a fellépőknek a színvonalas produkciókat, és a nézőknek a fesztelen hangulatot. Újra megerősítettek minket abban, hogy jó úton járunk, látható eredménye van az Alapítvány munkájának.

Találkozó képei itt >>>>
__

Gömör-Tornai Nyár 2014
NÉPTÁNCTÁBOR

A Népművészeti Találkozót megelőzően (immár hagyományosan) egy hétig néptánctábor volt Barakonyban. A nyári meleg miatt a próbák késő estig tartottak. A tábor hangulatát szeretnénk idézni egy rövid filmmel (3 perc a film, az állomány 45 Mbyte, emiatt kb. fél perc a letöltése):

Néptánctábor filmje itt >>>>


Néptánctábor 2014
HÍRÜNK A NAGYVILÁGBAN

2014. évi Népművészeti Találkozó rendezvényünk plakátja Washingtonban. A háttérben a Lincoln Memorial látható, ami a főváros egyik leglátogatottabb emlékhelye.   (fotó: Komáromi András)
2014 Washington
TEXTILHAGYOMÁNY-ÁTÖRÖKÍTŐ TÁBOR
2014. július 7-11.
(NKA 3604/04181)

A tábor a Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány szervezésében, a 2012 és 2013 évben, a régi Torna vármegye területén - a még fellelhető szövött textilek témakörében - gyűjtött anyagra épült. Az anyag egy részét dolgozták fel a táborozó gyerekek oly módon, hogy közben megismerték hagyományainkat. Előadást hallgattak a szövés kialakulásáról, a keresztszemes mintakincs történetéről, a szövött minták átalakításáról keresztszemes hímzéssé. Szövőszékeken gyakorolták a szövés, saját maguk által elkészített használati textilen pedig a keresztszemes hímzés alapjait, amelyre a mintákat a hagyományos piros színnel, gyöngyfonallal hímezték. A táborozók Bódvaszilasról, Jósvafőről, Szepsiből, Bodollóról, és Zsarnóról érkeztek.

Tábor képei itt >>>>

Textil 2014
A HAGYOMÁNYOS TÁJKÉP ÉS GENETIKAI SOKFÉLESÉG MEGŐRZÉSE A HELYI GYÜMÖLCSÖSÖK FENNTARTÁSÁVAL
2014. április 25-29.


A táborozók megismerkedtek a torna-vidéki és gömöri gyümölcstermesztés múltjával-jelenével, a hagyományos gyümölcsösök biológiai sokféleség/tájképi szempontú értékével.
A tornabarakonyi gyümölcsösök változatossága lehetővé tette, hogy néhány kivétellel a Magyarországon termesztett gyümölcsfajok bemutathatóak voltak tavaszi habitusukban. Délután gyakorlati foglalkozás keretében ismerkedtek meg azokkal az eszközökkel, anyagokkal, melyeket a gyümölcsfák és gyümölcsösök ápolásánál használunk. Ezt követően a kemencés dombon kipróbálták az előzőleg megismert ágvágókat, fűrészeket, kéregtisztítókat, kibontva egy elsűrűsödött hasznavehetetlen szilvás sarjast.2014 Gyümölcsös tábor
TEVÉKENYSÉGÜNK:   2013.  ÉVBEN
2013. augusztus 2-3.  
GÖMÖR-TORNAI NYÁR
III. GÖMÖR-TORNAI NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ
TORNABARAKONY

Élményt és jókedvet adva a látogatóknak és a fellépőknek, sikeresen megrendeztük a III. Népművészeti találkozót.

Találkozói képei itt >>>>
Gömör-Tornai Nyár
2013. június
INVAZÍV NÖVÉNYEK MEGISMERTETÉSE ÉS AZ ELLENÜK VALÓ VÉDEKEZÉS

A  táborozó gyerekek megismerkedtek Tornabarakony özönnövényeivel. Rádöbbentek, hogy még Tornabarakonyban sem találunk sok természetközeli vagy természetes élőhelyet. A két leggyakoribb invazív gyom az egynyári seprence és a zöld juharfa. Betelepülési fázisban van a kétféle aranyvessző és a lándzsás őszirózsa. Növekvő gócai vannak a hibrid keserűfűnek, kritikus helyen megjelent a bíbor nebáncsvirág. Az ecetfa egyelőre nyírással kordában van tartva.
Szinte valamennyi özöngyom előfordulása a terület gazdátlanságához kötődik, a művelés, a rendszeres gondozás hiányára vezethető vissza. A porták „rendeltetésszerű” használata és a művelt területek rendszeres gondozása (pl. gyomirtó kaszálás), továbbá célzott (kifárasztó) beavatkozások szükségesek, ha már teljes kiiktatásukra igen csak kis esély mutatkozik.
Azt is megtanulták a gyerekek, hogy ezeknek a növényeknek is felfedezhetjük a hasznát is. A sok tanulás mellett persze sportoltak és  játszottak is!

Özönnövény tábor képei itt >>>>

Invaziv növények tábor
2013. július
NÉPTÁNC TÁBOR

A táborozó gyerekek megismerkedtek a vajdaszentiványi táncanyaggal. A település az erdélyi Mezőség és Maros mente határán található. A harminc óra táncolással eltöltött idő elegendő volt a táncanyag alapjainak elsajátítására. A résztvevők a tábor végén tudtak improvizálni, azaz a tanult táncok lépésanyagából szabadon, külső irányítás nélkül táncolni!  A táncórák mellett a táborosok kirándultak a környékre, játszottak és sportoltak.  

A tábor végén nagy sikerrel mutatták be a tanultakat a III. Gömör-Tornai Népművészeti Találkozón.

Néptánc tábor képei itt >>>>

Néptánc tábor 2013
2013. július
A HAGYOMÁNYOS ÉS KÖRNYEZETTUDATOS VÁLYOGÉPÍTÉS NÉPSZERŰSÍTÉSE: "VÁLYOGVETŐ TÁBOR"

A táborozó diákok bekapcsolódtak az alapítványi csűr rehabilitációs munkáiba, és a végzett munka során tapasztalták  a népi építőmesterség alapját jelentő vályogvetést. Szakembereink előadásában megismerkedtek a térség népi építészetével, annak értékeivel és környezetbarát jellegével. A diákok naponta mintegy három óra fizikai munkát végeztek a felnőttek felügyelete mellett. Az elvégzendő feladataik ezek voltak: vályogtalaj előkészítés, szalmatörek készítés, keverés, nedvesítés, préselés, deponálás.
Szabadidejükben  túrákon vettek részt a környező falvakban, ahol felfedezhették az előadásokon bemutatott és megmentésre váró népi építészeti gyöngyszemeket.

Vályogvető tábor képei itt >>>>
Vályogvető Tábor 2013
2013. április
Alapítványunk kiadványa:
BARANGOLÁSOK A BÓDVA VÖLGYÉBEN ÉS A TORNAI-DOMBSÁGBAN


Sokszor tapasztaltuk, és (sajnos) rendszeresen tapasztaljuk, hogy baráti, ismerősi  beszélgetésekben nagyon távolinak, szinte elérhetetlen messzeségben lévőnek tűnik az észak-borsodi táj.  Pedig kincseket rejt!
A kiadvány összeállításával és terjesztésével a célunk az, hogy felkeltsük azok érdeklődést a térség iránt, azoknak akik pihenésre vagy aktív kikapcsolódásra vágynak, vagy éppen csak egy hétvégét szeretnének eltölteni egy még ismeretlen vidéken.
Tornabarakony környezetét bemutató kiadványunkat Molnár János szerkesztette és Koleszár Krisztián lektorálta. A települések bemutatása után olvashatunk a látnivalókról, műemlékekről; ajánlásokat találunk túrázásra; majd gyakorlati információk következnek szálláshelyekről, szolgálatatásokról. Kiadványunk ötezer példányban készült el, szeretnénk minél hatásosabban terjeszteni közel és távol az országban.
Barangolások..." kiadványunk
TEVÉKENYSÉGÜNK:   2012.  ÉVBEN
   

NÉPMŰVÉSZETI GYŰJTÉSEK TÁBORA

20012. október 29 - november 1.  között népművészeti gyűjtőtábort szervezett alapítványunk  a Nemzeti Kulturális Alap pályázat támogatásával. A táborban hat gyerek vett részt a szögligeti általános iskolából  Gyarmati Éva alapítványi szakértő és szervező és Laki-Lukács  László szakmai vezető irányításával. A hajdanvolt Torna-vármegye területén folyt a gyűjtés Tornaszentandrás, Áj (Haj, Szlovákia) és Komjáti falvakban. Az idős asszonyok megmutatták a szekrények mélyén őrzött,  becsben őrzött textíliáikat, ezekről fotók is készültek. A szép szőttes  tárgyak (surc, kosárkendő, vőfélykendő, abrosz, nyoszolyókendő)  használatáról is meséltek a nénik. A táborozók meglátogatták Bódvaszilason és Tornaszentandráson lévő tájházakat, ahol Laki-Lukács László szakszerű vezetésével megismerkedtek az egyéb használati tárgyakkal és a helytörténettel is. Gyarmati Éva előadást tartott a textileket alkotó alapanyagok termesztésének és feldolgozásának módjairól.
A kitűzött célunknak teljes mértékben sikerült megfelelnünk:
•    összegyűjtöttük a még fellelhető textíliák egy részét,
•    vásároltunk egy későbbi saját kiállításhoz anyagot,
•   a  gyerekek megismerkedtek környezetük hagyományaival, és olyan ismeretekre tettek szert, amivel felismerik, és értékelni tudják az őseik által készített tárgyakat.

A gyűjtés anyagát megkapja a Hermann Ottó Múzeum is.

KÉPEK A GYŰJTŐTÁBORRÓL >>>>

_______________________________________________________

JÓTÉKONYSÁGI KONCERTEK A PARÓKIÁÉRT

  
ikeresen lezajlottak a Szent Efrém Férfikar fellépésével a tornabarakonyi parókia felújítására szervezett jótékonysági koncertek. Az előadások a tornabarakonyi görög katolikus templomban 2012.09.08-án, és a szendrői római katolikus templomban 2012.09.09-én kerültek megrendezésre.

Hálánkat fejezzük ki a barátoknak, híveknek, rajongóknak, Barakonyérintetteknek, Szendrő város plébánosának és polgármesterének, hogy meghallgatták Tornabarakony kérését, megértették törekvésünket, és megnyitották szívüket az adakozásra.

Dr. Komáromi Nándor Ferenc
a kuratórium elnöke

KÉPEK A KONCERTEKRŐL >>>

BESZÁMOLÓ A KOCERTEKRŐL >>>

____________________________

A KENYÉR ÜNNEPE BARÁTI TÁRSASÁGBAN ...

Barakonyi Kenyér 2012

Látogassák Tornabarakony Facebook oldalát is!

_______________________________________________________
 

2012. augusztus 3-4.
II. Gömör-Tornai Népművészeti Találkozó

GÖMÖR-TORNAI NYÁR TORNABARAKONYI PORGRAMJA >>>

GÖMÖR-TORNAI NYÁR TORNABARAKONYI PLAKÁTJA >>>

NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ KÉPEI >>>

_______________________________________________________


Takács Gábor: Évszázadok tanúi fotókiállítás


TAKÁCS GÁBOR: "ÉVSZÁZADOK TANÚI" FOTÓKIÁLLÍTÁS

_______________________________________________________

2012. július 30-augusztus 5.
Néptánc tábor a Kemencés dombon.

Néptánc Tábor 2012

NÉPTÁNC TÁBOR KÉPEI >>>

_______________________________________________________

2012. augusztus 3-4.
Egészségnapok

Egészségnapok 2012

EGÉSZSÉGNAPOK KÉPEI >>>

_______________________________________________________

2012. június 28 - július 3.
Vályogvető tábor a Kemencés dombon


Vályogvető tábor 2012

VÁLYOGVETŐ TÁBOR KÉPEI >>>

_______________________________________________________


Népművészeti gyűjtőtábor
_________________________Szent Efrém koncert a parókiáért___________________________
Népművészeti Találkozó 2012

                                                       TEVÉKENYSÉGÜNK:   2011. ÉVBEN

   ________________________________________________________________________________________________________________A Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány támogatóinknak és partnereinknek köszönhetően immár ötödik esztendeje tevékenykedik a településért. A kétkezi munka, az anyagi támogatás, a jó szó, a segítő szándék, a bátorítás, a gondolatok és imák ereje, mind-mind építi a közösségünket. Alapítványunk a közösségi célú fejlesztések mellett elkötelezett a különböző kulturális rendezvények szervezésében. Programjaink ma már túlmutatnak településünk határain, sőt az országhatáron is.

Áprilisban sok-sok óra kézi munkával kitakarítottuk a Barakonyi - patak medrét, környezetéből eltávolítottuk az évtizedek alatt felgyűlt szemetet. Erre azért volt szükség, mert előző évben a Barakonyi patak oly mértékben kiöntött, amire 90 éve nem volt példa. Valaha a falu lakossága tisztította, takarította a Barakonyi patak medrét, de mára az idős emberek  erre már nem képesek.

Május hónapban felújítottuk az esős időjárástól megrongálódott közkemencét és új kemenceházat építettünk fölé. 


Június végén építőtáborba érkezett hozzánk 30 diák a Miskolci Görög Katolikus Általános Iskolából. A tábor célja az volt, hogy a gyerekek a pihenés mellett olyan közösségi munkát is végezzenek, amelynek során sok hasznos ismeretet szerezhetnek. A diákokkal mintegy 15 km gyalogösvényt tettünk rendbe. Az erdő értékeit maximálisan szem előtt tartva lemetszettük vagy kivágtuk a biztonságos közlekedést akadályozó ágakat, bokrokat és ezzel járhatóvá tettünk közel 8 km-nyi ösvényt, és összegyűjtöttünk 30 zsáknyi szemetet, mely az utak mentén volt elszórva.


Július 23-án tartottuk hagyományőrző kulturális rendezvényünket, az I. Gömör-Tornai Népművészeti Találkozót. 2008 óta veszünk részt a Gömör-Tornai térség nyári rendezvénysorozatában. A határon innen és a határon túlról érkező fellépők és vendégek igazolták, hogy érdemes dolgoznunk. Ez alkalommal több, mint 200 fellépő volt, és a vendégek száma meghaladta a 600 főt.
A rendezvény helyszínéül csűrszínpadunk szolgált, amelyet szerkezetkész csűrünk alá június és július hónapban építettünk meg.

Hat táncházból álló sikeres táncház-sorozatot tartottunk április és szeptember között, Edelény, Szendrő, Áj és Aggtelek helyszínnel.


Közös programokat szerveztünk a Szádelői Turizmus Szövetséggel, július 16-án a Rege túrát a Szádelői-völgyben, és július 30-án a Csörgőgereblye Fesztivált a felvidéki Ájban.2011 - Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola tonabarakonyi táborának képei (IFJ-KX-10-C pályázat)

2011 - I. Gömör-Tornai Népművészeti Találkozó képei

2011 - Áji Csörgőgereblye Fesztivál képei

2011 - Táncház sorozat

 


                                                       TEVÉKENYSÉGÜNK:   2011. ÉV ELŐTT

   ________________________________________________________________________________________________________________

NCTA záró konferencia
Tevékenységünk eredményét bemutattuk  Norvég Civil Támogatási Alap záró konferenciáján 2010. december 6-án .
A projekt zárása
   
Felavattük a csűrt!

A 2010. szeptember 18-án sok résztvevővel felavattuk az  NCTA támogatásával épített Kemencés-dombi csűrt. A volt iskolában előadásokkal és bemutató kiállítással  kezdődő program  jó hangulatban folytatódott a csűr alatt.
Képek a csűravatóról >>>
   
NCTA pályázat -  A "csűrprojekt"
Alapítványunk a  Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán támogatást kapott. A pályázat célja: Tornabarakony település építészeti értékeinek feltárása, egy csűr rehabilitálása és új funkciókkal való felruházása.
A projekt végrehajtása >>>
X. Gömör-Tornai Fesztivál,   "Talpalatnyi Cserehát"
A fesztiiválprogram Tornabarakonyban ismét gazdag és értéket átadó volt. Büszkék vagyunk erre !!!
A szervezésben sújtott bennünket eső és árvíz, de mégis kitartottunk.  
Köszönjük a résztvevőknek, hogy eljöttek  és a  szervezőknek, segítőknek a sok,  áldozatos munkát!

Képek a fesztiválról >>>
Képek a geológiai túráról >>>
Fesztivál beszámoló, 2010

Szent Efrém Bizánci Férfikar Óévi koncertje
Óévbúcsúztató ajándék koncertet adott a Szent Efrém Bizánci Férfikar 2009.12.30-án Tornaszentandráson. Az Alapítvány altív szerpet vállalt a koncert szervezésében.

Szent Efrém koncert

IX. Gömör-Tornai Fesztivál    Összefonódások
A Gömör-Tornai Fesztivál gazdag programja Tornabarakonyban nagy érdeklődés mellett valósult meg.
Tornabarakony, július 25.  
Összefonódások (magyarok, ruszinok, vallás, hagyományok)
Tornabarakony, július 28.
Bemutató geológiai túra - Perkupa – Nagy-Telekes-tető - Telekes-völgy - Ördög-gát – Henc-patak – Perkupa.
2009. július 25, 28.

Fesztivál beszámoló, 2009

VIII. Gömör-Tornai Fesztivál  
Tornabarakonyi Napok
Megnyitó a nyolcszögletű buszmegállónál
Juhfia Jankó a Rozsnyói Meseszínház előadásában
Címerkiállítás
Écsi Gyöngyi felvidéki népdalénekes
Tantúra a Barakonyi-patak mentén
Muzsikál az Árok Zenekar
Hová lett a Barakonyi-félárok másik fele?
Barakonyi kőttes ...

2008. július 17-27.

Nyárfelező falunap
Zajácz Gábor görög katolikus parókus a közös alkalmak öröméről beszélt
Három nemzedék szórakozott együtt
Bárdosi Ildikó népdalénekes dalai és Molnár Miklós virtuóz hegedűjátéka
Ropták a táncot Battai István néptánctanár irányításával
Vaddisznópörkölt és a kemencében sütött kenyér
2007. július

Nyárfelezőre emlékezés
Hegedű, furulya és ütőgordon hangja veri fel a kicsiny falucska megszokott csendjét...
Nagy dolog történt Barakonyban a XXI. század fénysebességgel rohanó digitális világában...
Köszönet a Teremtőnek, aki lélekben és testben ünnepelni vágyó embert állított a világba.
2007. július

Faluszépítés

A közös munka egyenes folytatása volt a UNDP–ICSSZEM Cserehát Programban kiírt pályázaton való sikeres részvételünk. A pályázatot a „Baráti Kör Tornabarakonyért” civil szerveződés készítette...
Díszcserjék, virágok és gyümölcsfák ültetése, esőbeálló és szabadtéri tűzhely építése, térképek kihelyezése ...


2006.május-szeptember
FŐLAP